ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ


Η Ήπειρος τόσο γεωγραφικά μα και ιστορικά είναι μια περιοχή ακατέργαστης ομορφιάς. Είναι ένας προορισμός για τους λάτρεις της φύσης ,της ηρεμίας μα και διάφορων αθλητικών δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια. Βρίσκεται μεταξύ της οροσειράς Πίνδου και του Ιονίου Πελάγους, καθώς και της Αδριατικής θαλάσσης, εκτεινόμενη από τον κόλπο του Αυλώνα και τα Κεραύνια όρη στο βορρά, μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο και τα ερείπια της ρωμαϊκής πόλης Νικόπολη στο νότο.



Η ονομασία προέρχεται από το επίθετο ἄπειρος, τη δωρική προφορά της λέξης ἤπειρος, και της αποδόθηκε από τους απέναντι Κερκυραίους που αναφέρονταν στη γη απέναντί τους, με την έννοια της μεγάλης έκτασης ξηράς. Σε νόμισμα των αρχαίων κατοίκων της περιοχής, κατά τον 3ο π.Χ. αι., αναφέρεται και η λέξη ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ (των Ηπειρωτών, το Ηπειρωτικόν) .Η Ήπειρος χωρίζεται στην ορεινή και στην παραθαλάσσια.



Στην ορεινή Ήπειρο τα βουνά της με μια επιβλητική ομορφιά, μαγεύουν τον ταξιδιώτη  ενώ τα παραδοσιακά χωριά, ποτάμια και λίμνες ,με την απαράμιλλη και ιστορική ομορφιά τους, τα γραφικά γεφύρια μα και οι ξακουστοί εθνικοί δρυμοί Πίνδου (Βάλια Κάλντα) και Βίκου-Αώου δεν αφήνουν τον επισκέπτη αδιάφορο.  Η πρόσβαση πλέον με την Εγνατία οδό είναι πολύ εύκολη και θα έλεγα και πολύ ενδιαφέρουσα . Αν θέλαμε να αναφέρουμε ή και να εκθειάσουμεμέρη θα τολμούσα να πω τα Ιωάννινα με τη λίμνη Παμβώτιδα και το νησάκι της το ιστορικό με την κυρά Φροσύνη, τη γραφική καστροπολιτεία ένα ταξίδι άλλης εποχής, τα ταβερνάκια, τα φοιτητικά στέκια με άρωμα νεανικής ζωντάνιας ,ωςτο πολύ ενδιαφέρον-με οινοποιείο μουσείο και πανέμορφα παραδοσιακά ξενοδοχεία - Μέτσοβο, το οποίο κρατάει ζωντανό τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Να συνεχίσουμε στον  Αρχαιολογικό Χώρο της Δωδώνης μέχρι τα ιστορικά χωριά του Σουλίου. Τα ξακουστά ακόμη και στους ξένους Ζαγοροχώρια μέχρι τα πιο άγνωστα Μαστοροχώρια, την ιστορική Κόνιτσα και τα πιο μικρά άγνωστα χωριά του Πωγωνίου, τα Κατσανοχώρια , τα Τζουμέρκα, φημισμένα πλέον και στους ξένους τουρίστες ενώ αν συνεχίσουμε θα θαυμάσουμε της Άρτας το γιοφύρι μέχρι το κόλπο του Αμβρακικού ενώ απο την Πρέβεζα ταξιδεύουμε προς τον Αρχαιολογικό Χώρο Νικόπολης μέχρι τις πηγές του Αχέροντα και το Νεκρομαντείο. Πανέμορφα θέρετρα στην Πάργα, Σύβοτα και Πέρδικα ως το όμορφο χωριό των ψαράδων η Σαγιάδα στο βορειότερο σημείο της ακτογραμμής.



Εξίσου βέβαια σημαντικό και δεν έχει να ζηλέψει κάτι από το ορεινό κομμάτι της Ηπείρου είναι και το θαλάσσιο μέτωπο. Όμορφες παραλίες ,γαλαζοπράσινα νερά με φυσικά κοσμοπολίτικες πόλεις για όλες τις προτιμήσεις. Η Πάργα προτιμάται για τους λάτρεις των σπορ κυρίως θαλάσσιων ενώ η διαμονή μπορεί να γίνει σε βίλες ,μικρά ξενοδοχεία ή και άλλες πιο οικονομικές λύσεις. Η δε Πρέβεζα είναι για όσους θέλουν να περνούν τα βράδια τους ήσυχα χαλαρά και φυσικά για φαγητό στα αμέτρητα ουζερί και ταβέρνες, δοκιμάζοντας γεύσεις παραδοσιακές. Και  για κάπως πιο ήσυχες μέρες και νύχτες  είναι τα Σύβοτα



Η Ήπειρος είναι ένα ταξίδι που θα ξετρελαθείτε ,θα χαλαρώσετε, θα ασκηθείτε  θα γνωρίσετε διαφορετικές τοπικές κουζίνες ,θα δείτε όμορφα έθιμα και ίσως μαγειρέψετε δίπλα σε κυρίες δείχνοντας σας τον παραδοσιακό τρόπο που μαγειρεύουν στον τόπο τους.

 

Πηγή:wikipedia

 

Η ταξιδιωτική σας Σύμβουλος

ΝΑΤΑΣΑ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ